Fejlesztőkörnyezetek

Czirkos Zoltán · 2023.08.30.

Az ajánlott, ingyenesen letölthető fejlesztőkörnyezetek.

A tárgyaink a Python nyelvet tanítják. Ehhez több fejlesztőkörnyezet is elérhető.

1. IDLE: a Python „hivatalos” fejlesztőkörnyezete

A HSZK-ban a Pythonnal együtt telepíthető IDLE-t használjuk. Ez letölthető innen:

  • Windowshoz: Download Python
  • Linuxhoz: általában az idle3 nevű csomag telepítésével.

Windowsos telepítés esetén érdemes úgy beállítani a telepítőt, hogy a telepítés elérési útját hozzáadja a PATH változóhoz. Lásd a képen alul:

PATH változó a Python telepítőjében

A HSZK-ban mindig a nyáron elérhető legfrissebb Python és Visual Studio Code van. Valójában a verzió számunkra lényegtelen, a legfontosabb, hogy 3.6 verzió feletti legyen, ne pedig régebbi, különösen ne 2.x. A 3.6 verzió egyébként 2016-ban jelent meg, az utolsó 2.7-et pedig 2020-ban nyugdíjazták végleg. A legfrissebb verziók lehetőségeit esetleg megemlítjük, de semmiképpen nem használjuk, kérlek Te se tedd. Nem kezdhet minden laborvezető egy friss Python install-lal.

2. Thonny: kezdőknek

A Thonny egy kezdőknek szánt fejlesztőkörnyezet. Kényelmes, színes, letisztult megjelenésű. És nagyon látványos a nyomkövetője, amellyel a programok működése lépésről lépésre megfigyelhető.

A Thonny környezet nyomkövetője

3. Visual Studio Code: haladóknak

A HSZK-ban szintén használható. Ez a fejlesztőrendszer határozottan NEM KEZDŐKNEK javasolt, de sokkal kényelmesebb, mint az IDLE. Architektúrájából adódan azt, hogy bárhol, bármikor működik, garantálni nem lehet. Letölthető innen: Visual Studio Code

Telepítés után az első Python nyelvű file-t megnyitása után fel fog ajánlani két extension telepítését, ha mégsem, akkor a "Pylance" és a "Python" extensiont kell telepíteni.

4. Online fejlesztőkörnyezetek

Valamit kipróbálnál gyorsan? Nincs nálad a saját géped, de a haverét el tudod kérni? Erre valók az online szerkesztők

5. Egyéb

A tárgyban (a nagy házi elkészítéséhez stb.) tetszőleges másik környezet is használható, amelyek telepítéséhez azonban segítséget nem feltétlenül tudunk adni.